Hvad er en url adresse
Sådan laver man den bedste url til sine sider

URL er en forkortelse for Uniform Resource Location, og er i bund og grund adressen på en given side på din hjemmeside. Det er den adresse som står i adresselinjen i din browser.
Synonymer: hjemmesideadresse, webadresse, side adresse, URL, Uniform Resource Location
hvad er en url adresse

Hvad er en URL adresse?

En URL adresse (Uniform Resource Locator) er en reference til en ressource på internettet. Det bruges til at identificere, lokalisere og hente information fra ressourcer som websider, billeder, videoer, dokumenter osv. En korrekt URL-adresse gør det muligt for brugere at få adgang til specifikke websider eller ressourcer ved hjælp af webbrowsere.

En URL-adresse består af flere dele, der hver især giver specifik information om den ressource, der skal hentes. Den overordnede struktur af en URL-adresse er som følger:

protokol://subdomæne.domænenavn:port/sti/fil

 1. Protokol: Dette er den første del af en URL adresse, der angiver den metode, der skal bruges til at få adgang til ressourcen. De mest almindelige protokoller er “http://” (Hypertext Transfer Protocol) og “https://” (Secure Hypertext Transfer Protocol).
 2. Subdomæne: Dette er det valgfri domænepræfiks, der identificerer et bestemt område eller en specifik afdeling af et domænenavn. Et subdomæne kan være “www” (World Wide Web) eller andre indstillinger, der leveres af webserveren.
 3. Domænenavn: Dette er selve navnet på webstedet eller domænet, hvor ressourcen er placeret. Det kan være en virksomhedsnavn, en organisationsnavn eller et personligt websted. Eksempler på domænenavne er “google.com”, “facebook.com” osv.
 4. Portnummer: Dette er et valgfrit element, der angiver den specifikke port på webserveren, der bruges til at levere ressourcen. Standardporten til webtrafik er 80 for HTTP og 443 for HTTPS. Normalt behøver brugere ikke at inkludere dette element, da det automatisk håndteres af webbrowsere.
 5. Sti: Dette refererer til den specifikke placering på webserveren, hvor den ønskede ressource er gemt. Det kan være en mappestruktur eller en sti til en specifik webside. For eksempel kan stien være “/nyheder/sport/”.
 6. Filnavn: Dette er navnet på den specifikke fil, der skal hentes fra webserveren. Det kan være en HTML-fil, et billede, en video osv. Filnavnet følger normalt efter stien og er adskilt af en skråstreg. For eksempel kan filnavnet være “billede.jpg”.

Ud over ovenstående dele, kender du sikkert også til HASH tagget (#hash)? som er #entekst som henviser til et anker på siden. Det er blandt andet der der får siden til at hoppe til et bestemt sted på siden. Dette kan man også kalde for et Anker link. og det står til sidst i url adressen. Nogle gange vil du kun finde et hash på links, og det er det der er anker link.

Sådan finder man URL adressen

Når man ønsker at finde URL-adressen på en hjemmeside, er der forskellige måder at gøre det på, afhængigt af hvilken webbrowser der anvendes. Her er nogle generelle metoder, der kan anvendes:

 1. Adresselinjen: URL adressen for den aktuelt åbne side kan normalt findes i browserens adresse- eller søgelinje øverst på skærmen. Det er det tekstområde, hvor du normalt skriver webadresser eller søger efter indhold.
 2. Højreklik: Hvis man højreklikker et sted på siden og vælger “Vis kildekode” eller “Undersøg” i browserens menu, vil der dukke en kildetekst editor eller udviklerværktøj op, hvor man kan finde URL adressen på de forskellige elementer på siden, som billeder eller links.
 3. Sitemaps: Nogle hjemmesider har en specifik side kaldet “Sitemap”, hvor man kan finde en liste over alle tilgængelige links og deres tilknyttede URL adresser.
 4. Hyperlinks: Hvis man vil finde URL adressen for et specifikt link på siden, kan man højreklikke på linket og vælge “Kopier linkadresse” eller lignende. Derefter kan man indsætte den kopierede URL-adresse et sted for at se og analysere den.

Det er vigtigt at bemærke, at URL adresser kan variere afhængigt af, om man er på hoveddomænet, på en underside, på et bestemt sted på webstedet osv. Øjeblikkelig navigation til en specifik side på et websted kan være direkte, men hvis man navigerer inden for et websted, kan URL-adressen ændre sig dynamisk med hvert skift i placeringen på webstedet.

I sidste ende er en URL adresse en afgørende komponent for at få adgang til ressourcer på internettet. Ved at forstå, hvordan URL adresser er struktureret og ved hjælp af metoder til at finde dem, kan brugere nemt få adgang til og dele specifikke websteder og ressourcer.

Hvad er en url?

Url betyder Uniform Ressource Locator, og er benyttet i stedet for IP adresser, som i sin natur er svært at huske. Hvorfor man benytter en DNS til at fortælle hvilken IP et domæne er tilknyttet.

Hvad består en url af?

En url består af flere elementer:

 1. Protocol
 2. Domæne
 3. Sti
 4. GET Query

Hvad er et domæne?

Et domæne er et navn man kan benytter i stedet for den IP en server har for at kunne se sin hjemmeside. Det gør det nemmere at huske og teknikken bag domæne kan du læse om her

kim tetzlaff

Om forfatteren

Se mere Kim Tetzlaff

Jeg har siden 1995 arbejdet med og haft stor fokus på Teknisk SEO og hastighed på hjemmesider. Jeg er programmør, nørd og stolt af det. Jeg bygger hjemmesider, hastighedsoptimere, ser på det SEO tekniske og det er mere end 25 års erfaring der ligger bag – Du er i gode hænder når jeg laver noget for dig 🙂

Skriv en kommentar

Kategorier og tags på dette indlæg

Måske du også vil læse disse indlæg

Ja, jeg har også skrevet andre indlæg som måske kunne have din interesse