Time to first byte (TTFB) – Optimering af hjemmesidens indledende serversvartid

En af de vigtigste faktorer, der påvirker brugeroplevelsen, er Time To First Byte (TTFB). TTFB refererer til den tid det tager for browseren at modtage det første svar fra serveren, også kaldet indledende serversvartid, efter at en bruger anmoder om en side.

I denne artikel vil jeg udforske alle aspekter af at optimere TTFB og hvordan det kan forbedre din hjemmesides hastighed. Vi vil også give en omfattende vejledning til at optimere Time To First Byte.

time to first byte ttfb

Hvad er Time To First Byte (TTFB)?

Time To First Byte (TTFB) er en metrik, der måler den tid det tager for serveren at sende de første data tilbage som svar på en anmodning fra en browser. TTFB inkluderer ikke overførselstiden for at levere indholdet til brugerens skærm eller browserens indlæsningstid. Det er et vigtigt mål for at vurdere hastigheden og ydeevnen på en webside. Google pagespeed insights kalder dette indlendende serversvartid. Og vil ofte i deres test hvis det er et problem på din hjemmeside sige reducer den indledende serversvartid.

Test TTFB – Time to first byte

Du kan her hastighedsberegne din TTFB på en nem måde
Kopier urlen/webadressen ind i feltet herunder, og jeg vil teste den med det samme.

Gratis TTFB test:

Farven på resultatet indikere hvor god eller dårlig din TTFB er

Rød: >1s - Orange: < 1s - Grøn: < 0.2s

Hvorfor er TTFB vigtig?

En lav TTFB betyder, at serveren svarer hurtigt og effektivt, hvilket resulterer i en hurtigere hjemmesideoplevelse for brugeren. Dette er vigtigt, da undersøgelser viser, at brugere har en tendens til at forlade en hjemmeside, hvis den tager for lang tid at indlæse. En hurtig TTFB kan hjælpe med at reducere afvisningsraten og øge brugerens tilfredshed.

På den anden side kan en høj TTFB være frustrerende for brugeren, da de skal vente længere tid for at se det ønskede indhold. Dette kan være særligt kritisk i dagens online verden, hvor brugere forventer øjeblikkelig adgang til information og indhold. En høj TTFB kan også have en negativ indflydelse på hjemmesidens placering i søgeresultaterne. Søgemaskiner som Google tager faktisk TTFB i betragtning som en del af deres rangeringsalgoritme. De ønsker at levere brugerne de bedst mulige oplevelser, så hvis en hjemmeside har en høj TTFB, kan det påvirke dens synlighed og placering i søgemaskineresultaterne.

Der er flere faktorer, der kan påvirke TTFB, herunder serverkonfiguration, netværkshastighed og kompleksiteten af den anmodede hjemmeside. For at forbedre TTFB kan man optimere serverkonfigurationen, reducere mængden af ​​serverbelastning og minimere unødige netværksforsinkelser. Der er også forskellige værktøjer og teknikker, som webudviklere kan bruge til at overvåge og forbedre TTFB.

Kort sagt er TTFB vigtig, fordi den har en direkte indvirkning på brugeroplevelsen på en hjemmeside. En lav TTFB resulterer i en hurtig og tilfredsstillende oplevelse, mens en høj TTFB kan føre til frustration, afvisning og negativ indflydelse på SEO. Ved at forstå betydningen af ​​TTFB kan hjemmesideejere og udviklere tage de nødvendige skridt til at forbedre og optimere deres hjemmeside og levere den bedst mulige brugeroplevelse.

Hvordan måler man TTFB?

Der findes forskellige værktøjer, til at måle TTFB. Jeg bruger blandt andet ovenstående, som giver en reel måling af lige netop time to first byte.

Men reelt, hvis du skal måle hvad der sker i den svartid, så det eneste eksterne værktøjer som fx GT metrix og Webpagetest kan måle, er DNS lookup (Den tid det tager af finde selve webhotellet), Server behandlings tiden, den tid det tager serveren at

Hvordan kan du optimere Time To First Byte (TTFB)?

At optimere TTFB kan tage tid og kræve en grundig analyse af din hjemmesides infrastruktur og kode. Her er en gennemgående guide til at optimere Time To First Byte:

Vælg den rigtige hostingudbyder

En god hostingudbyder vil have state-of-the-art infrastruktur, der er optimeret specielt til hurtigere TTFB. Find en udbyder, der har en dokumenteret track record for hurtig ydeevne og pålidelighed. har du en wordpress hjemmeside, er det vigtigt at serveren også er optimeret til lige netop det.

Lav en detaljeret analyse af dine serverressourcer

Det er vigtigt at forstå, hvordan dine serverressourcer bliver brugt. Vær opmærksom på CPU tiden, hukommelsesforbruget og netværkstrafikken. Identificer eventuelle flaskehalse eller overbelastninger og sørg for, at dine servere har nok båndbredde og kapacitet til at levere indholdet hurtigt. Husk at dette skal testes uden du har aktiveret cache. Så er det nemmere at se flaskehalse og belastningstider etc.

Optimer din kode

Gennemgå din kode og fjern alt unødvendigt eller ineffektivt indhold. Undgå gentagne anmodninger eller blokerende kald, der kan forsinke TTFB. Mål evt. tiden det tager for en eller flere funktioner, og se om de funktioner kan optimeres på nogen måder. Bruges den ofte, vil det have en stor effekt på hele brugeroplevelsen.

Optimer databasen og database kald

Optimér din databaseforespørgsler ved at indeksere tabeller og reducere komplekse operationer. Se fx efter i din kode om du kalder mange random kald, om der er noget der skriver ofte til databasen. Tjek også for om der er indhold i databasen som ikke længere bruges. Jo flere rækker der er i en tabel, jo langsommere bliver den tabel.

Reducer DNS tiden

Delay ved DNS-lookup kan øge TTFB. Vælg en pålidelig DNS-udbyder optimer på lige netop det du kan optimere på. fx vælg en DNS udbyder som ligger tæt på dine kunder, jo tættere jo bedre, og jo hurtigere går det for brugerens maskine at finde frem til lige netop din server.

Minificer PHP og Serverside kode

Før HTML koden sendes ud til brugeren, behandles ovenstående samt serversidekoden som er den dynamiske del af din hjemmeside, behandler al mulig data, inkluderer andre filer, læser i databasen og meget mere. Disse filer fylder også og jo større de er, jo længere tid er serveren om at behandle de filer. Så fjern unødvendig whitespace og linjeskift.

Komprimer dine filer

Komprimering af filer som HTML, CSS og Javascript, er med til at holde dem msmå, og sørge for at overførselstiden bliver mindre. Det betyder samtidig at belastningstiden også bliver mindre. Du kan enten komprimere dine filer med Brotli eller Gzip, Brotli giver et lidt bedre resultat og er det nye.

Brug CDN: Content Delivery Network

En CDN er ikke kun til for at statiske filer bliver leveret hurtigere til dine besøgende. Den er også til for at aflaste det arbejde der sker på dit webhotel hvor hjemmesiden ligger. Samtidig er det også muligt med nogle CDN løsninger, at får selve HTML koden ud på deres CDN servere, hvilket betyder at der i en stor del af tiden, slet ikke er noget arbejde på dit webhotel.

Caching teknikker, browsercaching og servercaching

En god måde at reducere TTFB er ved at implementere caching på forskellige lag i din struktur. Dette er med til at reducere gentagne anmodninger til webserveren. En teknik er blandt andet at optimere browsercaching af statiske filer, dette inkluderer blandt andet billeder, css, javascript, videoer, dokumenter, altså filer som ikke ændre sig ret ofte. Dernæst vil jeg anbefale serverside caching, også kaldet HTMl caching. Denne teknik sørger for at kald til database, behandling af data, behandling af html mm. ikke sker igen før der skal genereres en ny cache. dette kan reducere belastningen og TTFB med op imod 20 gange hurtigere TTFB.

Nu skulle du være godt kørende, prøv at tage en test igen efter du har optimeret lige netop ovenstående ting, jeg lover dig at forbedringen er ret stor.

Optimering af TTFB er en vigtig faktor

Optimering af TTFB er en vigtig faktor for at forbedre hastigheden og brugeroplevelsen på din hjemmeside. Ved at vælge den rigtige hostingudbyder, analysere og optimere dine serverressourcer, trimme din kode, implementere caching, komprimere filer, reducere DNS-lookuptiden, optimere billeder og bruge en CDN kan du være godt på vej til at reducere TTFB og forbedre din hjemmesides hastighed. Husk at holde dig opdateret med de nyeste teknikker og best practices for at sikre, at din hjemmeside forbliver konkurrencedygtig og leverer en hurtig og problemfri brugeroplevelse.

Vil du gerne vide mere om TTFB, så kan du finde flere informationer her:

https://web.dev/optimize-ttfb/

Skriv en kommentar

Kategorier og tags på dette indlæg

, , ,

Måske du også vil læse disse indlæg

Ja, jeg har også skrevet andre indlæg som måske kunne have din interesse