25 års erfaring med hastighed på hjemmesider
Er din hjemmeside også for langsom? Hurtigere hjemmeside fra 695,- ex moms

Wordpress tema - Vælg det bedste tema til din hjemmeside

Det kan være svært at vælge det rigtige wordpress tema, og derfor vælger de fleste forkert

Ja hvad er egentlig det rette valg når man skal vælge det wordpress tema man gerne vil bruge? Det er et af de vigtigste valg du foretager i det at lave en hjemmeside. Det kan have store konsekvenser for din hjemmesides fremtid.

vaelg det rette wordpress temal

Jeg ville ønske at der var et let svar på spørgsmålet, hvilket wordpress tema skal jeg vælge. Men der er reelt ikke noget let svar, men jeg kan give dig nogle gode råd som gør det lidt nemmere at vælge netop den skabelon du skal bruge. Disse råd fungerer også med andre typer hjemmesider som fx drupal, magento etc.

Når du skal vælge det rette wordpress tema

Det er vigtigt når man skal vælge sin nye wordpress skabelon, at man rent faktisk ved hvilke behov man har. Har du fx brug for en shop, har du brug for specifikke designegenskaber eller har du brug for andre ting som gør arbejdet med siden nemmere. Så skab dig først et overblik over hvor du vil hen med din nye wordpress hjemmeside.

Hvad er et wordpress tema?

Et wordpress tema er det design og layout som en hjemmeside har. Men det er også de funktioner og muligheder som er indbygget og klar til brug når man installerer wordpress temaet. Man kan både bygge sit eget tema, købe temaer og mange CMS løsninger og shops har indbyggede temaer der gør det nemt at tage systemet i brug med det samme.

Hvilket WordPress tema skal jeg vælge?

Efter min mening skal du vælge det tema der dækker dit behov nogenlunde, for derefter at tilføre yderligere funktioner hvis du har brug for det. Installer ikke temaer ud fra hvis nu tilgangen, da det er dårligt for både hastighed og brugervenligheden.

Hvad er et godt wordpress tema?

Et tema er godt når det opfylder de krav man har, men også når det opfylder nogle krav som man ikke nødvendigvis tænker over også er et krav. Det kunne fx være inden for Teknisk SEO, hastighedsoptimering eller noget helt tredje. Altså ikke designkrav men rent tekniske krav som man ved nærmere undersøgelse finder ud af er et krav – Det er ret svært at finde et tema på markedet som opfylder de krav man har, enten kan de for meget eller for lidt. Og det betyder at man typisk vælger et tema der kan for meget. Og det er et problem.

Men hvor opstår problemet?

I virkeligheden skyder langt de fleste købere af wordpress temaer sig selv i foden. For de er nemlig mere OBS på kvantitet, animationer og udseende. Jo i de fleste tilfælde, vælger webdesignere og kunder at benytte sig af temaer som kan betydeligt mere end de krav der først er stillet, og de vælger mere ud fra at wordpress temaet man i første omgang vælger, skal være et design man kan li og vil bruge. Men der skal helst også være mange funktioner og yderligere gerne mulighed for at man via temaindstillinger, kan ændre på mange forskellige ting såsom layout, farver og meget andet.

Man kan sige det meget kort  “jo mere jo bedre” tænker de fleste.

Hvorfor “Jo mere jo bedre” ikke er godt

Jo når man skal vælge et wordpress tema, og man samtidig tænker, jo mere jo bedre. Så ender du også ud i at du slet ikke kommer til at bruge størstedelen af temaets funktioner og muligheder. Og det gør du ikke fordi når man designer, og kommer igang med indholdet. Så bruger man med høj sandsynlighed ikke de 100+ design skabeloner eller funktioner som er indbygget, du bruger måske kun 10 af dem. Og det gør altså at der er 90% af unødig kraft der går til funktioner og muligheder du ikke bruger alligevel.

Et godt eksempel på hvorfor man skal tænke over wordpress temaet

Et godt eksempel er en hjemmeside til en virksomhed jeg har samarbejdet med i nogle år nu. De brugte i sin tid et stort wordpress tema til deres hjemmeside. På trods af det, ville de hele tiden have ændret/nye funktioner. Fordi nogle ting skulle fungerer på en anden måde end det originalt var i wordpress temaet. Det er der som sådan ikke noget galt i. Problemet opstår der at der i forvejen kun blev brugt 5% af wordpress temaets design og funktioner.

Problemet med det er at browser, wordpress, server og netværk skal bruge unødige kræfter på at fortolke, renderer og vise det indhold som er på siden, også selvom det ikke bliver brugt på siden.

Herunder kan du se en analyse af wordpress hjemmesiden med den skabelon som de først havde:
Husk på det er bare en almindelig hjemmeside uden shop

australian bodycare sv before

For nyligt skiftede jeg WordPress temaet ud med en betydeligt mere simpelt wordpress tema, som kunne eksakt det de havde brug for, og designet var 99% det samme som før, med nogle småjusteringer som alligevel skulle laves. Og så kom jeg woocommerce og tilhørende plugins på da siden skulle være en shop løsning. Men selvom siden reelt var blevet større, havde fået flere plugins og meget mere. Så blev hastigheden alligevel forbedret en helt del. Bare se her:

australian bodycare sv after

Husk på den ændring der er lavet er at wordpress temaet er bygget med de funktioner og muligheder som kunden ønskede, samt der er installeret flere plugins såsom woocommerce og betalingsgateways etc. Men alligevel er RUM Speed Index blevet 6 gange hurtigere, onload tiden 3 gange hurtigere og fully loadet 2,5 gange hurtigere. Så alt i alt, et betydeligt hurtigere site fordi det rette tema blev valgt.

Hvorfor blev wordpress shoppen hurtigere end wordpress hjemmesiden?

Det er egentlig meget simpelt hvis man tænker over det. Dengang jeg begyndte at lave hjemmesider (år 1995), der byggede man hjemmesider fra bunden og op. Det krævede tid og kræfter. Derfor byggede man faktisk kun lige det kunden efterspurgte samt det man som leverandør selv anbefalede. Man byggede ikke hjemmesiders funktioner og muligheder ud fra en “Hvis nu” tilgang.

Det betyder også at når ikke hjemmesiden skal bruge kræfter på alt muligt andet end det der rent faktisk skal vises og rent faktisk bruges på hjemmesiden. Så er hjemmesiden også betydeligt hurtigere.

Så da jeg havde lavet samme manøvre på kundens hjemmeside, blev den naturligvis også hurtigere, og faktisk hurtigere end jeg selv havde regnet med. Hvilket jo er positivt.

Her er nogle andre grunde til hvorfor det nye wordpress tema gjorde siden hurtigere

  1. antallet og dybden af html tags blev betydeligt mindre
  2. brugen af css blev betydeligt reduceret, og lavet på den rette måde hvor det css der er brug for, bliver loadet
  3. js filer blev også betydeligt reduceret
  4. Funktioner og muligheder blev også reduceret kraftigt, hvorfor PHP skulle bruge mindre tid på at generere sider

Fælles er dog at alle punkterne, hører under den samme regel, byg og brug kun det wordpress hjemmesiden har brug for.

Så hvordan vælger du det rette wordpress tema?

Konklusionen må være at for at du kan vælge det rette tema, skal du tænke som følger:

  1. Find ud af hvilke krav du har til din hjemmeside – design, funktioner og muligheder
  2. Find et wordpress tema kun lige til nød kan det du har af krav
  3. tilpas/programmer wordpress temaet så det opfylder de krav du har

Lad være med at tænke så meget over udseendet, har du den rette udvikler, vil denne person kunne få selv det mest simple wordpress tema til at se ud som du gerne vil have det. Og faktisk vil jeg som udvikler og hastighedsekspert anbefale at du faktisk går efter et yderst simpelt tema, da alt kan bygge på efterfølgende. Jeg benytter typisk selv GeneratePress og WordPress egen Block editor (Gutenberg) For det kan ret meget og faktisk det de fleste har brug for.

De bedste wordpress temaer

De temaer jeg synes er de bedste, er yderst simple og giver ofte eksakt det som de fleste egentlig har brug for.
Hos kim-tetzlaff.dk benytter vi os som udgangspunkt af GeneratePress (sponsoreret), hvis det dækker kundens behov. GeneratePress er og bliver et af de bedste og hurtigste temaer på markedet, også kim-tetzlaff.dk er bygget på det, sammen med wordpress indbyggede editor Gutenberg.

Generatepress findes også i en gratis udgave, her er det dog vigtigt at huske at der ikke følger så mange muligheder med i det, selvom det stadig kan meget, så er det ofte kun nok til de mindre hjemmesider. Men også her synes jeg at GeneratePress er det bedste gratis wordpress tema på markedet, og stadig et af de hurtigste temaer som jeg har prøvet.

kim tetzlaff

Om forfatteren

Se mere Kim Tetzlaff

Jeg har siden 1995 arbejdet med og haft stor fokus på Teknisk SEO og hastighed på hjemmesider. Jeg er programmør, nørd og stolt af det. Jeg bygger hjemmesider, hastighedsoptimere, ser på det SEO tekniske og det er mere end 25 års erfaring der ligger bag – Du er i gode hænder når jeg laver noget for dig 🙂

Måske du også vil læse disse indlæg

Ja, jeg har også skrevet andre indlæg som måske kunne have din interesse

hvad er et domaene

Hvad er et domæne?

Synonymer for domæne: Domain, Domænenavn, web adresse, www domæne, hjemmeside domæne, hjemmesidenavn Et domænenavn er et unikt navn som hjemmesiden har, det består af et navn+TLD, Top Level domain, som er eksempelvis .dk, .com, .nu osv. På denne hjemmeside er det … Læs mere

seo fejl find dem 1

Tekniske seo fejl kan findes

Det kan være svært at finde de tekniske seo fejl som der er på ens hjemmeside. Dagens tip er hvilke programmer og metoder jeg blandt andet benytter i kampen mod dårlig teknisk seo samt seo generelt på hjemmesider. Lad os … Læs mere

Skriv en kommentar

Kim Tetzlaff ApS - Hastighed, SEO og Teknisk optimering

Målet er kvalitet

Det er mit mål at levere kvalitetsløsninger med høj fokus på hastighed og teknisk seo. Uanset om der er tale om små eller store løsninger, vil fokus altid være på hastighed og teknisk seo.