WordPress tema
Vælg det bedste wordpress tema til din WordPress hjemmeside
Skal du vælge gratis wordpress temaer, eller skal du vælge at købe et wordpress tema? det er egentlig ikke det der er spørgsmålet i dag. Men samtidig vil jeg også komme med mit bud på hvordan du skal vælge de bedste wordpress temaer.
Selvom der findes mange gratis wordpress temaer, så koster de fleste pro wordpress temaer, ikke ret meget, og du kan derfor komme i gang ret hurtigt, uanset om det er gratis tema eller pro du gerne vil.
Jeg ville ønske at der var et let svar på spørgsmålet, hvilket wordpress tema skal jeg vælge. Men der er reelt ikke noget let svar, jeg kan dog give dig nogle gode råd som gør det lidt nemmere at vælge netop den skabelon du skal bruge.
Gratis wordpress tema?
Skal du vælge et gratis wordpress tema, eller skal du vælge et pro wordpress tema? Ja det er egentlig lidt op til dig selv. Men ofte giver Pro nogle fordele set i forhold til de gratis wordpress temaer der findes på markedet.
Fordelen ved gratis temaer
En af de åbenlyse fordele ved at vælge et gratis wordpress tema, er selvfølgelig at det er gratis. Det koster ikke noget, og da wordpress i forvejen ikke koster noget. Så kan du med en lille udgift til webhotel. Få dig en ny hjemmeside ret gratis. Ud over det findes der også et hav af gratis plugins, så hele verdenen er åben og du kan få yderst mange funktioner selvom du vælger et gratis wordpress tema.
Fordelen ved Premium wordpress temaer
Fordelen i de fleste Premium temaer, er at du får flere tilpasningsmuligheder og generelt flere muligheder. Men reelt, kan du programmere, så kan du snildt nøjes med en gratis version. Vil du dog have nogle ting skal være lidt nemmere at tilpasse, så er det en god fordel at gå med premium udgaven af et tema, hvis det findes.
Hvad vælger jeg typisk selv?
Jeg vælger typisk premium eller pro versioner af wordpress temaerne, også selvom jeg har 25 års erfaring med programmering og udvikling af hjemmesider. Men det gør jeg fordi der ikke er nogen grund til at opfinde den dybe tallerken gang på gang.
Når du skal vælge det rette wordpress tema
Det er vigtigt når man skal vælge sin nye wordpress skabelon, at man rent faktisk ved hvilke behov man har. Har du fx brug for en shop, har du brug for specifikke designegenskaber eller har du brug for andre ting som gør arbejdet med siden nemmere. Så skab dig først et overblik over hvor du vil hen med din nye wordpress hjemmeside.
Hvad er et godt wordpress tema?
Et tema er godt når det opfylder de krav man har, men også når det opfylder nogle krav som man ikke nødvendigvis tænker over også er et krav. Det kunne fx være inden for Teknisk SEO, hastighedsoptimering eller noget helt tredje. Altså ikke designkrav men rent tekniske krav som man ved nærmere undersøgelse finder ud af er et krav – Det er ret svært at finde et tema på markedet som opfylder de krav man har, enten kan de for meget eller for lidt. Og det betyder at man typisk vælger et tema der kan for meget. Og det er et problem.
Men hvor opstår problemet?
I virkeligheden skyder langt de fleste købere af wordpress temaer sig selv i foden. For de er nemlig mere OBS på kvantitet, animationer og udseende. Jo i de fleste tilfælde, vælger webdesignere og kunder at benytte sig af temaer som kan betydeligt mere end de krav der først er stillet, og de vælger mere ud fra at wordpress temaet man i første omgang vælger, skal være et design man kan li og vil bruge. Men der skal helst også være mange funktioner og yderligere gerne mulighed for at man via temaindstillinger, kan ændre på mange forskellige ting såsom layout, farver og meget andet.
Man kan sige det meget kort “jo mere jo bedre” tænker de fleste.
Hvorfor “Jo mere jo bedre” ikke er godt
Jo når man skal vælge et wordpress tema, og man samtidig tænker, jo mere jo bedre. Så ender du også ud i at du slet ikke kommer til at bruge størstedelen af temaets funktioner og muligheder. Og det gør du ikke fordi når man designer, og kommer igang med indholdet. Så bruger man med høj sandsynlighed ikke de 100+ design skabeloner eller funktioner som er indbygget, du bruger måske kun 10 af dem. Og det gør altså at der er 90% af unødig kraft der går til funktioner og muligheder du ikke bruger alligevel.
Et godt eksempel på hvorfor man skal tænke over wordpress temaet
Et godt eksempel er en hjemmeside til en virksomhed jeg har samarbejdet med i nogle år nu. De brugte i sin tid et stort wordpress tema til deres hjemmeside. På trods af det, ville de hele tiden have ændret/nye funktioner. Fordi nogle ting skulle fungerer på en anden måde end det originalt var i wordpress temaet. Det er der som sådan ikke noget galt i. Problemet opstår der at der i forvejen kun blev brugt 5% af wordpress temaets design og funktioner.
Problemet med det er at browser, wordpress, server og netværk skal bruge unødige kræfter på at fortolke, renderer og vise det indhold som er på siden, også selvom det ikke bliver brugt på siden.
Herunder kan du se en analyse af wordpress hjemmesiden med den skabelon som de først havde:
Husk på det er bare en almindelig hjemmeside uden shop
For nyligt skiftede jeg WordPress temaet ud med en betydeligt mere simpelt wordpress tema, som kunne eksakt det de havde brug for, og designet var 99% det samme som før, med nogle småjusteringer som alligevel skulle laves. Og så kom jeg woocommerce og tilhørende plugins på da siden skulle være en shop løsning. Men selvom siden reelt var blevet større, havde fået flere plugins og meget mere. Så blev hastigheden alligevel forbedret en helt del. Bare se her:
Husk på den ændring der er lavet er at wordpress temaet er bygget med de funktioner og muligheder som kunden ønskede, samt der er installeret flere plugins såsom woocommerce og betalingsgateways etc. Men alligevel er RUM Speed Index blevet 6 gange hurtigere, onload tiden 3 gange hurtigere og fully loadet 2,5 gange hurtigere. Så alt i alt, et betydeligt hurtigere site fordi det rette tema blev valgt.
Hvorfor blev wordpress shoppen hurtigere end wordpress hjemmesiden?
Det er egentlig meget simpelt hvis man tænker over det. Dengang jeg begyndte at lave hjemmesider (år 1995), der byggede man hjemmesider fra bunden og op. Det krævede tid og kræfter. Derfor byggede man faktisk kun lige det kunden efterspurgte samt det man som leverandør selv anbefalede. Man byggede ikke hjemmesiders funktioner og muligheder ud fra en “Hvis nu” tilgang.
Det betyder også at når ikke hjemmesiden skal bruge kræfter på alt muligt andet end det der rent faktisk skal vises og rent faktisk bruges på hjemmesiden. Så er hjemmesiden også betydeligt hurtigere.
Så da jeg havde lavet samme manøvre på kundens hjemmeside, blev den naturligvis også hurtigere, og faktisk hurtigere end jeg selv havde regnet med. Hvilket jo er positivt.
Her er nogle andre grunde til hvorfor det nye wordpress tema gjorde siden hurtigere
- antallet og dybden af html tags blev betydeligt mindre
- brugen af css blev betydeligt reduceret, og lavet på den rette måde hvor det css der er brug for, bliver loadet
- js filer blev også betydeligt reduceret
- Funktioner og muligheder blev også reduceret kraftigt, hvorfor PHP skulle bruge mindre tid på at generere sider
Fælles er dog at alle punkterne, hører under den samme regel, byg og brug kun det wordpress hjemmesiden har brug for.
Så hvordan vælger du det rette wordpress tema?
Konklusionen må være at for at du kan vælge det rette tema, skal du tænke som følger:
- Find ud af hvilke krav du har til din hjemmeside – design, funktioner og muligheder
- Find et wordpress tema kun lige til nød kan det du har af krav
- tilpas/programmer wordpress temaet så det opfylder de krav du har
Lad være med at tænke så meget over udseendet, har du den rette udvikler, vil denne person kunne få selv det mest simple wordpress tema til at se ud som du gerne vil have det. Og faktisk vil jeg som udvikler og hastighedsekspert anbefale at du faktisk går efter et yderst simpelt tema, da alt kan udvikles efterfølgende. Jeg benytter typisk selv GeneratePress og WordPress egen Block editor (Gutenberg) For det kan ret meget og faktisk det de fleste har brug for.
De bedste wordpress temaer
De temaer jeg synes er de bedste, er yderst simple og giver ofte eksakt det som de fleste egentlig har brug for.
Hos kim-tetzlaff.dk benytter vi os som udgangspunkt af GeneratePress (sponsoreret), hvis det dækker kundens behov. GeneratePress er og bliver et af de bedste og hurtigste temaer på markedet, også kim-tetzlaff.dk er bygget på det, sammen med wordpress indbyggede editor Gutenberg.
Generatepress findes også i en gratis udgave, her er det dog vigtigt at huske at der ikke følger så mange muligheder med i det, selvom det stadig kan meget, så er det ofte kun nok til de mindre hjemmesider. Men også her synes jeg at GeneratePress er det bedste gratis wordpress tema på markedet, og stadig et af de hurtigste temaer som jeg har prøvet.
Når jeg skal vælge et tema til en kunde, eller til et af mine egne projekter, står jeg faktisk i samme situation som langt de fleste. Skal jeg gå med et der koster lidt, skal det være nemt at bruge, skal der være mange funktioner indbygget, skal det være med indbygget redigeringsværktøj og meget mere.
Det er dog sjældent jeg tænker over hvordan det tema jeg vælger ser ud, da man næsten altid kan få et site til at se ud som man gerne vil. Der er selvfølgelig yderkanter hvor det vil kræve meget arbejde 🙂
Men det jeg altid vender tilbage til når jeg skal vælge et tema er faktisk, at det helst skal være så simpelt opbygget som muligt, uden et redigeringsværktøj, uden alt for mange funktioner og meget andet. Simpelt simpelt simpelt.
Det gør jeg af den simple årsag, sitet bliver unægteligt hurtigere, der er allerede en indbygget editor i fx wordpress (Gutenberg) som er udmærket og faktisk kan en del allerede. Og ja den kan så udvides med nogle plugins.
Hvilket tema vælger jeg så typisk?
Jo jeg vælger typisk at gå med GeneratePress temaet. Det er et super tema, der kan ret meget hvis man lige lærer det at kende. Og så er det yderst hurtigt.
Jeg vælger typisk GeneratePress, fordi det selvom det virker utroligt simpelt, kan rigtig meget.
Man har mulighed for at styre designet, layout mm. via wordpress.
Man har også mulighed for at hooke sig på forskellige områder både i temaet, men også i wordpress.
Hvorfor man fx ikke behøver plugins som fx headers and footers. Man behøver reelt heller ikke yderligere kodning til at indsætte indhold forskellige steder på siden som går igen og meget mere.
Og det bedste af det hele, man kan også bruge både shortcodes og PHP direkte i GeneratePress Elements. Og man kan også lave sine egne områder som man kan hooke sig på via GeneratePress Elements.
Yderligere kan man deaktiverer elementer
på de enkelter sider, indlæg mm. Kan man deaktiverer forsellige elementer, lave layoutet forskelligt fra de andre sider/indlæg
Man kan fx deaktiverer menu, man kan fjerne sidebare, antallet af widgets i footeren mm.
Hvorfor den også er perfekt til at lave landingsider af forskellig art.
Tag et kig på GeneratePress Før du skal finde dit næste tema
Hos Kim-Tetzlaff.dk, bruger jeg også GeneratePress til hjemmesiden, og bruger det faktisk i langt de fleste tilfælde hos mine kunder. Når jeg skal anbefale et tema, er det også GeneratePress der ryger ud af min mund, næsten hver gang. Det er bare et af de bedste temaer jeg har brugt gennem tiden.
Fik jeg sagt at det er super hurtigt?
Hvis ikke, temaet er i sig selv super hurtigt, meget lightweight og bruger man det tema