Hvad er en CDN? (Content Delivery Network)

En CDN (Content Delivery Network) er et distribueret netværk af servere placeret rundt omkring i verden, som hjælper med at levere indhold, f.eks. billeder, videoer eller websteder, til brugerne hurtigt og pålideligt.

Det siger sig selv at en CDN opper hastigheden, især den tid det tager for brugeren at hente en specifik fil fra din hjemmeside.

CDN - Content Dilivery Network

Synonymer: Content Delivery Network, CDN og SEO, CDN hastighed, Performance og CDN

CDN står for Content Delivery Network, og er kort sagt et netværk af servere som er bygget til udelukkende at serverer statiske filer for brugere rundt om i verdenen. Netværket er typisk mange servere som er placeret forskellige steder i verdenen, sådan at hvis man har en hjemmeside hostet i DK, og brugeren der efterspørger sidder i fx USA, så hentes den statiske fil direkte fra en server i USA, frem for at denne bruger skal helt til DK for at hente denne fil.

Nogle populære CDN-tjenester inkluderer:

  1. Akamai CDN: En af de ældste og mest udbredte CDN-tjenester, der tilbyder en bred vifte af forskellige produkter og løsninger til at forbedre ydeevnen og sikkerheden for indhold.
  2. Cloudflare CDN: En populær og omkostningseffektiv CDN-tjeneste, der tilbyder en bred vifte af funktioner såsom caching, load balancing og sikkerhedsløsninger.
  3. Amazon CloudFront: En CDN-tjeneste, der er en del af Amazon Web Services (AWS), der giver mulighed for hurtig levering af indhold på en skalerbar måde ved hjælp af deres globale netværk af servere.
  4. Google Cloud CDN: En CDN-tjeneste tilbudt af Google Cloud Platform, der gør det muligt for udviklere at levere indhold hurtigt til brugerne ved hjælp af Google’s globale infrastruktur.
  5. Fastly CDN: En CDN-tjeneste, der fokuserer på at levere indhold på høj hastighed og har avancerede funktioner til at accelerere indholdslevering.

Disse er blot nogle af de populære CDN-tjenester, og der findes mange andre på markedet, hver med forskellige priser, funktioner og tilgængelig i forskellige dele af verden. Valget af CDN afhænger af behovene hos virksomheder eller udviklere og de krav, de har til deres indholdslevering.

Hvad er en statisk fil?

En statisk fil er i grunden en fil som ikke ændre sig ret tit. Det er typisk billeder, css, js, videoer, ikoner, fonte etc. Men det kan altså også være html og andet som man kunne anse som ikke statiske.

kim tetzlaff

Om forfatteren

Se mere Kim Tetzlaff

Jeg har siden 1995 arbejdet med og haft stor fokus på Teknisk SEO og hastighed på hjemmesider. Jeg er programmør, nørd og stolt af det. Jeg bygger hjemmesider, hastighedsoptimere, ser på det SEO tekniske og det er mere end 25 års erfaring der ligger bag – Du er i gode hænder når jeg laver noget for dig 🙂

Skriv en kommentar

Kategorier og tags på dette indlæg

, , ,

Måske du også vil læse disse indlæg

Ja, jeg har også skrevet andre indlæg som måske kunne have din interesse