Hastighedsoptimering af rejsekris.dk – Hurtigere wordpress hjemmeside.

Det var ikke fordi at denne wordpress hjemmeside var vildt langsom, eller alt er jo relativt. Men fælles for rigtig mange hjemmesider er at der er prøvet en helt del ting for at få optimeret hjemmesidens hastighed, men det lader bare aldrig til at virke efter hensigten. Det var også tilfældet med rejsekris.dk, der var brugt hele 3 forskellige wordpress plugins, nogle til cache, andre som skulle give sitet en høj pagespeedscore på Google Pagespeed Insights.
rejsekris.dk final scaled

Arbejdet med rejsekris.dk

Jeg deaktiverede de 3 hastighedsplugins, da jeg meget gerne vil se hvordan udgangspunktet for sidens hastighed er uden disse plugins. Og faktisk fik hjemmesiden allerede der en højere pagespeed score, ikke meget, men et par point op især på mobil skete der en forbedring. der skete ikke det store for selve hastigheden, da jeg jo fx havde deaktiveret caching plugin, hvilket jo i sig selv lagde ca 300-500ms oven i hastigheden på TTFB – Men denne manøvre tyder på at de 3 plugins enten var et forkert valg af plugins, eller at disse plugins var opsat forkert.

Hastighedsoptimering er ikke bare at installerer og opsætte nogle plugins. Vil man have en god hastighed og performance på sin hjemmeside, så skal man bruge en kombination af  3 metoder:

 • De rette hastighedsplugins (De forkerte kan have den modsatte effekt på hastigheden).
 • Man skal lave en reel optimering set ud fra de plugins der bruges, det tema og de eksterne elementer som bruges.
 • Opsætning på serverniveau, er den optimalt opsat og er det den rette webserver til den løsning.

Punkt nr 2, kan man i langt de fleste tilfælde ikke bruge plugins til. Det er nemlig nødvendigt at gå ind og se på hver en lille detalje på hjemmesiden, hver en lille kode og finde frem til hvornår hvad skal bruges og hvorfor, og så lave en reel optimering set ud fra det. Det betyder i langt de fleste tilfælde at man skal ind og lave nogle rettelser via childtheme eller et custom plugin som er bygget til lige netop den hjemmeside. Og det betyder at man skal have kendskab til både wordpress programmering, css design, javascript og html. Og så skader det selvfølgelig ikke at man også har en del erfaring med php, da du så kan lave en del automatik. Det samme gjorde jeg faktisk også med rejsekris.dk. Her så jeg blandt andet på disse elementer:

 • Css og js, hvad bruges, hvor meget bruges, hvad kan fjernes, hvad skal loades lokalt eller eksternt og hvornår skal det loades og ikke loades
  Det er her jeg fx ser dybt i css og javascript, for at undersøge om der er en masse rod som ikke er nødvendigt. Det er også her jeg ser på hvad der skal loades og indskrives hvor for at optimere på hjemmesidens renderingstid (Den tid der bruges på at tegne siden i browseren). Det er også her der er mulighed for at se på om css og javascrip skal loades og hvornår det skal loades.
 • Shortcodes, bruges de overhovedet, og når de bruges, hvordan bruges de.
  At se på shortcodes giver en mulighed for at fjerne shortcodes som ikke bruges og i den forbindelse optimere på sitets performance. Altså den hastighed som reelt belaster serveren. Men det giver også muligheden for kun at loade tilhørende kode, når det skal bruges og shortkoden reelt bruges på en side.
 • Kontaktforme, er de på hele siden eller kun på nogle få sider
  Giver mulighed for kun at loade kontaktformens filer (js, billeder og css) når de skal bruges
 • Hvilke plugins bruges
  Slet plugins som ikke bruges, indbyg plugins eller dele af plugins som er unødvindige som plugins, og ret fejl som plugins skjuler over
 • Bruges der eksterne elementer som blokerer
  Dette kan fx være iframes, javascript, css eller andet i den dur som loades fra eksterne kilder. her var det fx en iframe med FB like box, det var Google fonte, og font awesome filer.

Der ses selvfølgelig på ret mange ting ud over ovenstående når en hjemmeside skal hastighedsoptimeres, det er sin helt egen boldgade og et område som kræver stor indsigt på mange områder hvis man virkelig vil opnå en god hastighed og god performance.

Det er ikke fordi du skal undlade at bruge plugins, men som med så meget andet, kan fx hastighedsplugins dække over andre problemer med et site eller server, som først bliver set når problemet er virkelig stort. Hastighedsplugins som fx WP rocket, er altid noget jeg først opsætter når jeg har optimeret på mange af de fejl og problemer der er på et site, som selvfølgelig ikke er godt for hastigheden.

Man kan sige at når jeg optimere på et site, er det altid både i cachet (Med alle WP rocket indstillinger) og ucachet (Uden alle WP rocket indstillinger) tilstand at jeg optimere. Det betyder også at jeg netop fanger de fejl der kan være, og jeg ser siden fra begge vinkler.

Tallene i resultatet snakker lidt for sig selv. Og der er selvfølgelig ingen tvivl om at de forskellige tests kun er et øjebliksbillede af hvordan det var på netop det tidspunkt. Men prøv fx at se på grafen som viser et gennemsnit af flere tests (ca 1 test i timen og i optimeringperioden ca 10-20 tests i timen) Der ses det at siden går fra et gennemsnit på ca 3-4 sekunder til et gennemsnit på 0.6-0.8 sekunder. Og en betydeligt mere stabil hastighed frem for de spring i gennemsnittet der kan ses i grafen nedenfor.

Viser et genemsnit af sidens loadtid (4-5 tests pr prik)

Viser et gennemsnit af sidens størrelse og antal kald (også 4-5 tests pr prik)

Viser et gennemsnit af Google Pagespeed insights og Yslow (4-5 tests pr prik)

Udtalelse fra Kristoffer Føns – Rejsekris.dk

Mit website, Rejsekris.dk, var blevet decideret langsomt. Jeg kunne selv se det, når jeg browsede rundt og diverse online tools (f.eks. Googles PageSpeed Insights) fortalte mig, at det var på høje tide at gøre noget ved sagen. Efter selv at have forsøgt mig med lappeløsninger i form af diverse plugins, der skulle forbedre mit websites hastighed, kontaktede jeg Kim som jeg i flere år har “kendt”, da han bliver nævnt på diverse fora hver gang nogen efterspørger en hastighedsoptimerings ekspert. Det skulle jeg have gjort for længe siden… Efter en hurtig mail, hvor jeg forklarede situationen og mine ønsker, vendte Kim tilbage med en løsning samt et estimeret time-forbrug. En lille uge efter scorer mit website nu topkarakterer, når jeg tjekker hastigheden i diverse tools – det tror jeg, at både mine besøgende og Google sætter stor pris på. Jeg gør i hvert fald og kan i den grad anbefale at arbejde sammen med Kim.
rejsekris.dk final
kim tetzlaff

Om forfatteren

Se mere Kim Tetzlaff

Jeg har siden 1995 arbejdet med og haft stor fokus på Teknisk SEO og hastighed på hjemmesider. Jeg er programmør, nørd og stolt af det. Jeg bygger hjemmesider, hastighedsoptimere, ser på det SEO tekniske og det er mere end 25 års erfaring der ligger bag – Du er i gode hænder når jeg laver noget for dig 🙂

Skriv en kommentar