Gzip komprimering og Brotli

Gzip og Brotli komprimering er begge teknikker til data komprimering, der anvendes på internettet for at reducere filstørrelser og forbedre hastigheden på dataoverførsler.
Selvom det lyder som avanceret hastighedsoptimering er det yderst nemt at aktivere på sin hjemmeside. Langt de fleste servere har som standard aktiveret Gzip på deres webhoteller, da det også hjælper dem selv i sidste ende.
Hvad er forskellen?Hvordan aktivere man Brotli?
gzip brotli komprimering

Gzip komprimering
Gzip er en standard komprimeringsteknik, der bruges på internettet og på webhoteller. Den fungerer ved at splitte data i blokke og derefter anvende en Huffman som er en kodningsalgoritme til at reducere størrelsen af hver blok. GZIP-komprimering er generelt meget effektiv til tekstdata som HTML, CSS eller JavaScript. Men da det kun er baseret på Huffman algoritmen, kan det ikke give så gode resultater med mere komplekse datafiler med gentagne mønstre (såsom PNG- eller JPEG-billeder).

Brotli komprimering
Brotli er en mere avanceret komprimeringsalgoritme sammenlignet med Gzip. Den kombinerer teknikker fra Deflate (som bruges af GZIP) med andre teknologier som block matching and renaming opslagsbaseret kodning (RLE). Dette gør den særlig god til at komprimere gentagne datasequenser – noget der ofte ses i webindhold som HTML-, CSS- eller JavaScriptfiler. Fordi den kan behandle data i større blokke end GZIP, kan Brotli ofte levere bedre resultater end GZIP på visse filtyper – især når disse filer indeholder mange gentagne mønstre eller “dikterbare” oplysninger.

Desuden understøttes Brotilprotokollen også i flere browsers nu, herunder Google Chrome fra version 56+ og Firefox fra version 52+.) Derfor kan implementering af Brotlikomprimeringsalgoritmen potentielt resultere i hurtigere loadtider sammenlignet med traditionelle metoder som kun gøt brug af gzlib deflate output formatering.

Der findes forskellige metoder til aktivering af Brotli på forskellige platforme og server konfigurationer. Herunder vil jeg fortælle om de mest almindelige metoder til at aktivere Brotli på din hjemmeside.

Aktiver Brotli på din wordpress hjemmeside

Du skal først installere og aktivere et plugin, der understøtter Brotli komprimering. Et populært valg er “WP Rocket”, som er et cache-plugin med indbygget Brotli komprimering. WP Rocket indsætter i grunden bare et stykke kode i din htaccess fil, hvorfor du reelt ikke behøver at installerer et plugin til at aktivere lige netop denne del på en apache server.

Aktiver Brotli på apache server

Først og fremmest skal du sørge for at brotli er aktivt på serveren, er det ikke det, kan du slet ikke aktivere og bruge brotli via htaccess på dine filer. Hvis det er tilfældet at Brotli slet ikke er på serveren, så skal du have fat i din webhoteludbyder, for at kunne få mod_brotli installeret og aktiveret.

Flyt domænet til Cloudflare.com

Ja, hr du ikke muligheden for at få brotli via din webhost, burde du faktisk udskifte webhosten. Men vil du ikke det, så kan du flytte domænet til Cloudflare, for så at aktivere brotli komprimering, og mange andre hastighedsoptimeringer. Det er nemt at gøre det den vej, og du får det samme ud af det uden du selv skal gøre andet end bare at klikke på en knap.

brotli cloudflare

kim tetzlaff

Om forfatteren

Se mere Kim Tetzlaff

Jeg har siden 1995 arbejdet med og haft stor fokus på Teknisk SEO og hastighed på hjemmesider. Jeg er programmør, nørd og stolt af det. Jeg bygger hjemmesider, hastighedsoptimere, ser på det SEO tekniske og det er mere end 25 års erfaring der ligger bag – Du er i gode hænder når jeg laver noget for dig 🙂

Skriv en kommentar

Kategorier og tags på dette indlæg

,

Måske du også vil læse disse indlæg

Ja, jeg har også skrevet andre indlæg som måske kunne have din interesse