Hvad er Broken links – Døde links og sider
Hvad er døde links egentlig? og hvad kan du gøre ved døde links?
Det og meget mere giver jeg dig svaret på her, i et kort indlæg om lige netop døde links/broken links
Synonymer: broken link, dødt link, tabt link, 404 link, 410 link, links til døde sider.
Et dødt link er kort fortalt et link som føre brugeren videre til en side som ikke findes mere, eller som returnerer en 404 eller en 410 side. Som i begge tilfælde også leder brugeren til en ikke eksisterende side. Du tænker sikkert.
Døde links – Hvad er der så dårligt ved et broken link?
Det er egentlig meget enkelt.
– Et dødt link/broken link er jo et link som fører brugeren til en side som ikke eksisterer, der er derfor en risiko for at dine besøgende bliver irriteret hvis det sker i for stor stil på din hjemmeside. Og der er derfor risiko for en tabt bruger.
– Yderligere og ikke mindst, så smider du også link juice ud af vinduet, i og med du stadig linker til siden selvom den ikke findes. Det er ikke godt for din hjemmeside da den linkjuice kunne være brugt på noget andet.
– Det ses samtidig også som værende uprofessionelt både af brugere men i høj grad også af søgemaskiner. Ser Google at det sker i stor stil, risikerer man at hjemmesiden bliver set som værende af dårlig kvalitet, pga. manglende vedligeholdelse fra webmasters side.
Find broken links / Døde links hurtigt og nemt
Hvordan søger man så for at hjemmesiden ikke har broken links/døde links? Der findes forskellige metoder, til at finde ødelagte links på hjemmesiden. En af dem er at bruge værktøjer til at skanne hjemmesiden for døde links. Der findes flere værktøjer på markedet hvor af de fleste er gratis. Fx et værktøj som Xenu´s Link Sleuth, i daglig tale bare xenu.
En anden løsning, som de fleste nok bør gå med, er at indbygge dette i selve hjemmesidesystemet. Det kan fx være som ved WordPress hvor der findes pluginet broken link checker, men vær obs på at det tager ressourcer og gør derfor hjemmesiden langsommere.
Hvad gør man ved døde links?
Hvis du linker til en ekstern side, og det link returnerer 404, 410 eller 301, skal du enten rette linket, til en alternativ side hos den eksterne, eller ændre til den side der omdirigeres til via 301/302.
Hvis det er et internt link der returnerer 404, 410 eller 301/302, skal du rette linket, enten fjerne eller rette det til en anden relevant side. For derefter at huske at finde ud af om 404 eller 410 hellere skal omdirigerer til en anden side. Dette er rimelig nemt, du skal bare følge redirect guiden her.
Det er yderst vigtigt både for brugerne men også for dine placeringer at du som minimum holder øje med om de sider du linker til både internt og eksternt leder brugeren til den rette side. Det er lige så vigtigt at du samtidig holder øje med om din egen side har mange 404/410 sider, altså at andre udefra fx linker til sider på din hjemmeside som ikke længere findes. Findes de ikke mere og der er nogen som linker, skal du overveje at lede brugeren hen til den rette side, også med en 301 redirect.