25 års erfaring med hastighed på hjemmesider
Er din hjemmeside også for langsom? Hurtigere hjemmeside fra 695,- ex moms

Hvad er et domæne?

Ja hvad er et domæne, hvorfor bruges det og hvordan virker et domæne egentlig?

hvad er et domaene

Synonymer for domæne: Domain, Domænenavn, web adresse, www domæne, hjemmeside domæne, hjemmesidenavn

Et domænenavn er et unikt navn som hjemmesiden har, det består af et navn+TLD, Top Level domain, som er eksempelvis .dk, .com, .nu osv.

På denne hjemmeside er det kim-tetzlaff som er navnet og .dk som er TLD

Det var en hurtig forklaring på hvad et domæne egentlig er, men der ligger faktisk en dybere forklaring på hvad det er, hvad det gør og hvorfor man begyndte at bruge domæner.

Hvad sker der når du skriver domæne i browseren?

Skriver jeg fx ktj-media.dk i adresselinjen, sker der det at browseren sender en forespørgsel til internetudbyderens (ISP) server/IP adresse, som så har registreret en eller flere IP adresser som forespørgelsen så bliver sendt videre til, dette kaldes (hop). Sådan forgår det indtil man endelig lander på serverudbyderens DNS server som så sender dig videre til den server hvor hjemmesiden ligger, serveren klare så resten og viser den korrekte hjemmeside ud fra det domæne som er skrevet i browserens adresse linje.

Alt sammen foregår via IP adresser sammen med domænet. Der er typisk mellem 5-10 Hop fra server til server før du rent faktisk lander på hjemmesiden, Dette bestemmes ud fra hvor din server er placeret i verdenen.

Du kan selv teste hvor mange hop der er fra din placering til din hjemmeside ved at lave det der heder (Trace Rute) altså ved at spore ruten, dette er meget nemt at teste ved at åbne kommandopromten i Windows:

start -> kør
og skrive cmd i boksen som popper frem.
Dernæst vil der komme et vindue frem hvor du skal skrive følgende:
tracert domæne.dk
Hvor domænet er det domæne du gerne vil teste hop på

Du vil samtidig se at der ved alle hop er tilknyttet en IP adresse. Og ud over det vil du også kunne se hvor mange millisekunder der går før en given server svare.

Det siger lidt sig selv at jo flere hop der er før man kommer til serveren hvor hjemmesiden ligger (Webhotellet), jo langsommere vil hjemmesiden komme frem, det er derfor også vigtigt at når du vælger hvor dit domæne skal være placeret, så skal det helst være i det land hvor dine kunder også er. Det vil sige, er dine kunder i Danmark, skal du også have serveren/webhotellet i Danmark. Da det ellers for den danske kunde vil køre langsommere, hvis webhotellet fx er i USA.

Prøv fx at spore ruten til adobe.com
Så vil du opleve at der er langt flere hop, og at ruten går fra Danmark, til Tyskland, videre til Holland og videre til USA hvor den også hopper videre der. Og ydermere vil du også kunne se at tiden der bliver brugt er langt højere, end på en hjemmeside i DK.

Dette har dog ikke lige så stor betydning som for fx 10 år siden, da nettet er blevet hurtigere og der findes DNS udbydere som er placeret i mange lande.

Hvorfor begyndte man at bruge domæner?

Man begyndte at bruge domæner fordi det både er svært for en normal bruger at huske en IP Adresse, men også fordi man i sin tid blev bange for at IP adresserne skulle løbe op, altså at der pludselig ikke skulle være flere IP adresser tilbage.

En meget god forklaring på hvad en IP adresse er, kan du finde her.
Men i store træk består en IP adresse af 4×3 tal som er opdelt af punktummer, hver af disse 4 blokke tal, kan indeholde nummeret 0-255, selvom dette giver mange kombinationer, skal man tænke på at det er hele verdenen som tager brug af disse IP numre. Og derfor opstod domænet og det man kalder private Ip Adresser, som kan have endnu flere kombinationer. og giver muligheden for at flere domæner kan køre på samme IP adresse, som det fx ses hos rigtig mange webhoteludbydere.

kim tetzlaff

Om forfatteren

Se mere Kim Tetzlaff

Jeg har siden 1995 arbejdet med og haft stor fokus på Teknisk SEO og hastighed på hjemmesider. Jeg er programmør, nørd og stolt af det. Jeg bygger hjemmesider, hastighedsoptimere, ser på det SEO tekniske og det er mere end 25 års erfaring der ligger bag – Du er i gode hænder når jeg laver noget for dig 🙂

Måske du også vil læse disse indlæg

Ja, jeg har også skrevet andre indlæg som måske kunne have din interesse

hvad er google

Hvad er Google?

Synonymer: google, søgemaskine google Google er nok verdens største søgemaskine, som ud over at være en søgemaskine også har en del andre både gratis produkter, betalings produkter men også produkter hvor du kan tjene penge. Når man søgemaskineoptimere sin hjemmeside, … Læs mere

hvad er en besoegende

Hvad er en besøgende?

Synonymer: besøgende, besøg, visitors Et besøg eller en besøgende er det antal der angiver hvor mange mennesker eller personer som besøger et website. Besøgende er ikke det samme som unikke besøgende, hvilket også vil sige at besøger du en hjemmeside … Læs mere

Skriv en kommentar